Офіційний сайт   СЗШ І-ІІІ ступенів №2
Субота, 04.05.2024, 04:35
Ви увійшли як Гість | Група "Гости" | RSS Головна Мій профіль Вихід
Головна » Шкільне методичне об'єднання вчителів природничо-математичного циклу
Категорія: Шкільне методичне об'єднання вчителів природничо-математичного циклу | Переглядів: 312 | Додав: Дубицький | Дата: 17.05.2018 | Коментарі (0)

ВЕЛИКА ШКОДА ВІД МАЛЕНЬКОЇ БАТАРЕЙКИ

 

Велика шкода від маленької батарейки  Дуже часто ми не замислюємось, яку шкоду можуть принести звичні для нас та такі безпечні на вигляд речі. До того ж люди, як правило, не схильні пов’язувати погіршення свого стану здоров’я чи самопочуття із неправильно викинутим сміттям.

Здавалось би, що такого страшного в тій маленькій батарейці? І чи багато хто з нас звертав увагу на знак, яким вони маркуються – перекреслену корзину для сміття? Він означає, що ці батарейки не можна  просто викинути до урни. Тому що всього одна батарейка здатна забруднити приблизно 20 квадратних метрів ґрунту або 400 л води важкими металами – це ртуть, свинець, кадмій, нікель, цинк, марганець, літій. Ці хімічні елементи не мають ні смаку, ні запаху, тому ми і не помічаємо, коли вони потрапляють в наш організм з водою чи споживаними продуктами (овочі, фрукти, риба). А вони здатні накопичуватися в організмі людей і тварин, завдаючи серйозної шкоди здоров’ю.

Велика шкода від маленької батарейкиТак, наприклад, ртуть – одна з найнебезпечніших отруйних речовин для людини. Вона впливає на печінку і нирки, нервову систему і мозок, викликаючи захворювання дихальної системи, нервові розлади, порушення рухового апарату, погіршення слуху та зору. Свинець, головним чином, накопичується в нирках, він викликає нервові розлади і захворювання мозку, суглобові і м'язові болі, може пошкодити плід в утробі жінки, загальмувати ріст дитини. Кадмій – канцероген, що провокує рак. Він накопичується у щитовидній залозі, кістках, нирках і печінці, негативно впливає на роботу всіх органів. В Україні щорічно  викидають мільйони використаних батарейок. Уявіть, яку шкоду це приносить довкіллю і нам самим!

Цьому можна запобігти, якщо не викидати відпрацьовані батарейки в загальне сміття,а здати їх у спеціальні пункти збору. У багатьох країнах існують цілі програми з безпечної утилізації, які підтримуються державою, в тому числі, і фінансово. На жаль, в Україні це поки що не так. Тому збором батарейок переймаються, в основному, громадські організації. Осередок однієї з них, а саме Всеукраїнської екологічної ліги, було створено в смт. Муровані Курилівці. Керівником осередку є Артем Алтмишбаєв.

Першим кроком осередку була організація пунктів збору відпрацьованих батарейок. З ініціативи учнів 11-го класу школи №2 та їх класного керівника, вчителя хімії Лариси Вудвуд, перший бокс для збору батарейок був встановлений у школі №2. Крім того, підприємець Книжник В.П. запропонував розмістити бокси в своїх магазинах. Отже, на сьогодні, в селищі діють три пункти збору батарейок:

вул. Соборна, 72, школа № 2 ( вестибюль)
вул. Комарова, 2 Магазин «Все для дому» (автовокзал)
вул. Калініна, 7а Магазин «Красна крамниця» (базарна площа)

Зібрані батарейки будуть відправлені для утилізації на львівське державне підприємство «Аргентум». На даний момент це єдине в Україні та третє в Європі підприємство на якому можуть безпечно утилізувати батарейки.

Долучайтесь! Це маленький, але важливий крок до чистого та безпечного довкілля.


ЗМАГАЛИСЯ ЮНІ МАТЕМАТИКИ    

     В місті Вінниця відбувся Всеукраїнський півфінал 30-го Міжнародного чемпіонату з розв'язування логічних математичних задач. До міста над Бугом з'їхалися переможці чверьфіналу з центральних областей України.

        Команду нашого району представляли учні Мурованокуриловецької СЗШ №2.

      Студенти Вінницького державного педагогічного університету познайомили учасників з надбаннями Вінницької школи №1, яка гостинно прийняла юних обдарувань, організовано провели самі змагання. Доброзичлива обстановка сприяла вдалим результам учасників. Вони із задоволенням розв'язували запропоновані задачі.